Keşifçi Kuyular

 

Bu Nisan ayının başında bir sosyal girişimcilik projesinin çalışma ziyareti için İtalya’daydık. Girişimcilikle ilgili merkezleri ziyaretten fırsat buldukça  kendimizi kentin tarihine şahit olmak için Cenova’nın sokaklarına attık.

Cenova, Denizci Kaşif #KristofColombus‘ un doğduğu yer olarak biliniyor. Biz de bu keşifçi adamın babasıyla birlikte yaşadığı müzeye çevrilen evini ziyaret ettik. Evin hemen yakınında sokağın başında sütunlarla çevrili asırlık kuyu dikkatimi çekti.

Bu kuyunun bir hikayesi var mı bilmiyorum, bulamadım. Ama çevresinde dolaşıp tarihi taşlarına dokunurken kendimi bir hikayenin içinde buldum.

Colomb Amerika keşfine çıkmadan önce her gece derin olan bu kuyunun çevresinde dolanır, karşısındaki yüksek kuleye bakıp hayaller kurarmış. Bir gece yine burada düşlere dalmışken uyuyakalmış. Rüyasında kanatlanıp kuleye doğru uçtuğunu görmüş. Kuleyi aşıp gökyüzüne ulaşmış. Yıldızların üzerinde özgürce süzülüyormuş. Gittikçe yükselmiş giderek daha da ufka yaklaşmış.

Gözlerini açtığında hala rüyada gibiymiş. Bir sesle irkilmiş. Kuyunun içinden kırmızı siyah pullu upuzun bir yılanın kıvrılarak ona doğru geldiğini görmüş. Hayal gördüğünü düşünerek gözlerini ovuşturmuş Kristof. Yılan tıslayarak daha da yaklaşmış daha da sokulmuş. Öylesine yakınmış ki derisinin üzerindeki pulların parlaklığı gözlerini kamaştırmış Kristof’un. Soluk alıp verişini duyabiliyormuş. Nefesini tutmuş Kristof. İnce mor renkli dilini çıkarmış yılan ve sessizce fısıldamış: “Çık kuyudan”

Kristof keşifçi ruhuna daha fazla ihanet edememiş. Kendi kuyusundan çıkıp yeni dünyalar keşfetmek için yollara düşmüş. Bu hem kendini keşfedişinin hem de coğrafi keşiflerin başlangıcı olmuş.

İçinden bir türlü çıkamadığımız kuyularımıza da keşifçi ruhumuza da bin selam olsun! 

Nisan 2016 

Cenova, İtalya